ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ; 

Η χοληστερίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας και είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων. Συγκεκριμένα, συμμετέχει στη δημιουργία της βιταμίνης D και διαφόρων ορμονών. 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ;

Παράγεται στο ήπαρ και μια μικρή ποσότητα προέρχεται από τη διατροφή μας. 

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Η χοληστερίνη, για να μεταφερθεί στα διάφορα όργανα, ενώνεται με πρωτεΐνες, σχηματίζοντας λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν πολλών ειδών λιποπρωτεΐνες. Οι κυριότερες είναι η LDL (χαμηλής ποιότητας λιποπρωτεΐνη) και η HDL (υψηλής ποιότητας λιποπρωτεΐνη), γνωστές ως κακή και καλή χοληστερίνη αντίστοιχα. 

Η καλή χοληστερίνη (HDL) απομακρύνει τη χοληστερίνη από τις αρτηρίες προς το ήπαρ, όπου και απορρίπτεται. Η κακή μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ στους ιστούς. Έτσι, όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα LDL στο αίμα, μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, στενεύοντάς τα και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. 

ΕΞΕΤΑΣΗ 

Η εξέταση της χοληστερίνης διαφέρει από τις υπόλοιπες εξετάσεις, γιατί δεν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή την παρακολούθηση μιας νόσου, αλλά για την εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξής της και ειδικότερα, της ανάπτυξης μιας καρδιαγγειακής νόσου. Συνιστάται, ως περιοδικός έλεγχος ρουτίνας, για ενήλικες και παιδιά. Συνήθως παραγγέλλεται σε συνδυασμούς με άλλες εξετάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται τριγλυκερίδια  - HDL - LDL. Αποκαλείται και λιπιδαιμικό προφιλ. 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ

Μια τιμή χοληστερόλης <200mg/dL θεωρείται επιθυμητή και αντιπροσωπεύει μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ως οριακά αυξημένη, θεωρείται μια τιμή χοληστερόλης μεταξύ 200 - 240mg/dL και αντιπροσωπεύει υψηλό κίνδυνο. Ως υψηλού κινδύνου τιμή χοληστερόλης, θεωρείται η τιμή που ξεπερνά τα 240mg/dL. Στη δεύτερη και στην τρίτη περίπτωση, θα ζητηθεί λιπιδαιμικό προφίλ από τον ιατρό σας, καθώς και άλλες εξετάσεις, ώστε να εντοπισθούν τα αίτια της αύξησης. 

ΑΙΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗΣ 

  • Διατροφή 
  • Κληρονομικότητα
  • Καθιστική ζωή 
  • Υπερβολικό πάχος 
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Διαβήτης 
  • Νεφρικές νόσοι 
  • Κάπνισμα 
  • Φάρμακα 
  • Εγκυμοσύνη  

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ 

  • Βρώμη
  • Σολομός και λιπαρά ψάρια
  • Κόκκινο κρασί 
  •  Ξηροί καρποί 
  • Όσπρια
  • Πράσινο και μαύρο τσάι
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Ελαιόλαδο
  • Μαργαρίνη 
  • Σκόρδο
  • Σπανάκι

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ;

  • Τη χοληστερίνη τη μετράμε μετά από 12 ώρες νηστεία και μόνο πρωί. 
  • Πρέπει να μετριέται σε υγιές άτομο, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις είναι παροδικά ελαττωμένη, όπως για παράδειγμα μετά από χειρουργείο, μετά από εμφάνιση οξείας ασθένειας με διάρκεια ή περίοδο με στρες. Τότε, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον δύο μήνες για να μετρηθεί. 

ΧΑΜΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ 

Το αν η χαμηλή χοληστερόλη θεωρείται κακή, είναι θέμα υπό συζήτηση. Χαμηλή χοληστερόλη, δηλαδή μικρότερη από 100 mg/dL, εμφανίζεται όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα κακή διατροφή, ηπατική νόσος ή καρκίνος. Δεν υπάρχει ωστόσο κάποια ένδειξη ότι η χαμηλή χοληστερόλη προκαλεί αυτά τα προβλήματα. 

ΝΕΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ

Για να συμπληρωθεί η λιπιδαιμική ταυτότητα ενός ασθενούς με υπερτριγλυκεριδαιμία, η σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση στηρίζεται στην μέτρηση της μη - HDL -  C, με βάση την εξίσωση μη - HDL - C (mg/dl) = TC - (HDL - C) 

Η μη - HDL - C είναι το άθροισμα της ολικής χοληστερόλης σε όλες τις λιποπρωτεΐνες, με εξαίρεση την HDL. Είναι σημαντική, διότι δεν επηρεάζεται από υψηλές τιμές τριγλυκερίδιων, όπως η LDL, και περιλαμβάνει εκτίμηση της ολικής απολιποπρωτεΐνης B που περιέχεται σε λιποπρωτεΐνες. 

ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ 

  • Σάκχαρο 
  • Χοληστερίνη 
  • Τριγλυκερίδια
  • HDL - LDL - VLD
  • Ολικά Λιπίδια 
  • Αθηρωματικός δείκτης  
  • Απολιποπρωτεΐνη Α1
  • Απολιποπρωτεΐνη B
  • Ομοκυστεΐνη 
image-144769-xolisterini.jpg?1431510729259

ΑΙΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗΣ 

  • Διατροφή 
  • Κληρονομικότητα
  • Καθιστική ζωή 
  • Υπερβολικό πάχος 
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Διαβήτης 
  • Νεφρικές νόσοι 
  • Κάπνισμα 
  • Φάρμακα 
  • Εγκυμοσύνη  

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ 

  • Βρώμη
  • Σολομός και λιπαρά ψάρια
  • Κόκκινο κρασί 
  •  Ξηροί καρποί 
  • Όσπρια
  • Πράσινο και μαύρο τσάι
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Ελαιόλαδο
  • Μαργαρίνη 
  • Σκόρδο
  • Σπανάκι

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ;

  • Τη χοληστερίνη τη μετράμε μετά από 12 ώρες νηστεία και μόνο πρωί. 
  • Πρέπει να μετριέται σε υγιές άτομο, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις είναι παροδικά ελαττωμένη, όπως για παράδειγμα μετά από χειρουργείο, μετά από εμφάνιση οξείας ασθένειας με διάρκεια ή περίοδο με στρες. Τότε, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον δύο μήνες για να μετρηθεί. 

ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ 

  • Σάκχαρο 
  • Χοληστερίνη 
  • Τριγλυκερίδια
  • HDL - LDL - VLD
  • Ολικά Λιπίδια 
  • Αθηρωματικός δείκτης  
  • Απολιποπρωτεΐνη Α1
  • Απολιποπρωτεΐνη B
  • Ομοκυστεΐνη